utorok 19. decembra 2017

Chutné zahriatie

V lete sa v horúcom počasí osviežujeme skvelými letnými nápojmi. Ale aký nápoj si dať v chladnom a mrazivom počasí? Mám originálne tipy na nápoje, ktoré vás určite zahrejú a potešia chuťové poháriky! 
Všetky nápoje sú v nealko verzii, takže si ich môžte vychutnať  s deťmi. 
Kto má chuť na alko verziu môže pridať podľa chuti rum alebo vínko.

PRAVÁ HORÚCA ČOKOLÁDA                 
Potrebujeme: 
Jednu tabuľku horkej čokolády, 
200 ml šľahačkovej smotany, 
250 – 350 ml mlieka, 
dve vrecúška vanilkového cukru, 
jednu polievkovú lyžicu práškového cukru, šľahačka a kakao 
na ozdobenie.

Postup prípravy:                                      
Čokoládu polámeme na kocky a vo vodnom kúpeli ju necháme rozpustiť, pridáme jednu polievkovú lyžicu šľahačkovej smotany a jednu polievkovú lyžicu mlieka. Necháme rozpustiť a vymiešame do hladka. V druhom hrnci si prihrejeme mlieko so šľahačkovou smotanou, vanilkovým  a práškovým cukrom, vymiešame metličkou, ale nenecháme zovrieť, len prihrejeme. Pridáme rozpustenú čokoládu, rozšľaháme do hladka s metličkou a necháme za stáleho šľahania zovrieť. Potom odstavíme. Čokoládu podávame v sklenených pohároch  na stopke, každý pohár ozdobíme kopčekom šľahačky a posypeme kakaom, prípadne škoricou.

VIANOČNÝ NEALKO PUNČ                      
Potrebujeme: 
500 ml džúsu z červeného hrozna,
1 l jablkového džúsu, klinčeky,       
celú škoricu, pomarančovú kôru, trochu citrónovej šťavy.

Postup prípravy: 
Džúsy zohrejeme, pridáme všetky ostatné prísady a necháme odstáť.

ČAJOVÝ  PUNČ                                         
Potrebujeme: 
1/4 kg cukru, 2 pomaranče, 1 citrón, 1/8 l vody, 1/2 l čierneho čaju, 1/4 l jablkového džúsu.

Postup prípravy:
Z umytých citrónov a pomarančov odrežeme niekoľko plátkov na zdobenie. Vodu privedieme do varu, pridáme cukor a kôru z citróna a pomarančov. Do hotového čaju pridáme rozpustený cukor, jablkový džús, šťavu z pomarančov a citrónov. Punč zohrejeme a podávame.


PEČENÝ ČAJ                                                
Potrebujeme:
1 kg rôzneho druhu ovocia (jablká, hrušky, pomaranče, mandarinky, slivky...), akékoľvek sušené ovocie (brusnice, slivky...), klinčeky, mletá škorica, jeden balíček vanilínového cukru/vanilkový struk, 
1 kg kryštálový cukor.

Postup prípravy:
Nachystáme si všetky suroviny a ovocie si dôkladne poumývame. Ovocie očistíme, ošúpeme a šupky z citrusových plodov si necháme. 
Ovocie nakrájame na menšie kúsky    do jednej misky a pridáme sušené ovocie (brusnice a slivky). Pridáme všetok cukor aj vanilínový alebo vanilkový struk a všetko dôkladne premiešame. Vysypeme na plech alebo pekáč či zapekacej misky, pridáme škoricu, klinčeky a pečieme asi 1 hodinu na 180 stupňoch. Po pol hodine pečenia premiešame. Po hodinke pečenia je ovocný čaj upečený, vyberieme škoricu  a šupky z citrusov. Ovocie dáme do pohárov podľa chuti a zalejeme vriacou vodou.


VIANOČNÉ VARENÉ NEALKO VÍNO          
Potrebujeme:
300 ml bieleho/červeného hroznového nápoja, 100 ml vody, 4 klinčeky, 4 guľôčky celého čierneho korenia,2 guľôčky nového korenia, kúsok pevnej škorice, 2 lyžičky medu a 2 plátky citróna.

Postup prípravy:
Do hrnca dáme variť vodu s korením, klinčekmi, škoricou, po minúte prudkého varu pridáme hroznový nápoj a zahrejeme k varu. Potom scedíme, osladíme,nalejeme do pohárov, pridáme plátok citróna a podávame.

HORÚCE JABĹČKO - HOT APPLE
Potrebujeme: 
Jablkový džús, hruškový džús, mletú škoricu, kryštálový cukor, klinčeky.

Postup prípravy:
Do hrnca si nalejeme polovicu jablkového džúsu a polovicu hruškového džúsu, pridáme klinčeky, mletú škoricu a cukor podľa chuti, necháme zovrieť a podávame. Takýmto spôsobom si môžme pripraviť aj iné príchute.

Želám vám nech sa chutné nápoje vydaria, aby ste si ich vychutnali v pohodlí domova s rodinou, deťmi či priateľmi pri rozžiarenom vianočnom stromčeku! Na zdravie!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

NOVINKA PRE KORUNU KRÁSY  Nie nadarmo sa hovorí, že vlasy sú korunou krásy.  Každý by chcel mať krásne  a zdravé vlasy.  Ak máte probl...