Chutné
zahriatie
V lete sa v horúcom počasí
osviežujeme skvelými letnými nápojmi. Ale aký nápoj si dať v chladnom a mrazivom počasí? Mám originálne tipy na nápoje, ktoré vás určite zahrejú a potešia
chuťové poháriky!
Všetky nápoje sú v nealko verzii, takže si ich môžte vychutnať s deťmi.
Kto má chuť na alko verziu môže pridať podľa chuti rum alebo vínko.
Všetky nápoje sú v nealko verzii, takže si ich môžte vychutnať s deťmi.
Kto má chuť na alko verziu môže pridať podľa chuti rum alebo vínko.
PRAVÁ HORÚCA ČOKOLÁDA
Potrebujeme:
Jednu tabuľku horkej čokolády,
200 ml šľahačkovej smotany,
250 – 350 ml mlieka,
dve vrecúška vanilkového cukru,
jednu polievkovú lyžicu práškového cukru, šľahačka a kakao
na ozdobenie.
Potrebujeme:
Jednu tabuľku horkej čokolády,
200 ml šľahačkovej smotany,
250 – 350 ml mlieka,
dve vrecúška vanilkového cukru,
jednu polievkovú lyžicu práškového cukru, šľahačka a kakao
na ozdobenie.
Postup prípravy:
Čokoládu polámeme na kocky a vo vodnom kúpeli ju necháme rozpustiť, pridáme jednu polievkovú lyžicu šľahačkovej smotany a jednu polievkovú lyžicu mlieka. Necháme rozpustiť a vymiešame do hladka. V druhom hrnci si prihrejeme mlieko so šľahačkovou smotanou, vanilkovým a práškovým cukrom, vymiešame metličkou, ale nenecháme zovrieť, len prihrejeme. Pridáme rozpustenú čokoládu, rozšľaháme do hladka s metličkou a necháme za stáleho šľahania zovrieť. Potom odstavíme. Čokoládu podávame v sklenených pohároch na stopke, každý pohár ozdobíme kopčekom šľahačky a posypeme kakaom, prípadne škoricou.
Čokoládu polámeme na kocky a vo vodnom kúpeli ju necháme rozpustiť, pridáme jednu polievkovú lyžicu šľahačkovej smotany a jednu polievkovú lyžicu mlieka. Necháme rozpustiť a vymiešame do hladka. V druhom hrnci si prihrejeme mlieko so šľahačkovou smotanou, vanilkovým a práškovým cukrom, vymiešame metličkou, ale nenecháme zovrieť, len prihrejeme. Pridáme rozpustenú čokoládu, rozšľaháme do hladka s metličkou a necháme za stáleho šľahania zovrieť. Potom odstavíme. Čokoládu podávame v sklenených pohároch na stopke, každý pohár ozdobíme kopčekom šľahačky a posypeme kakaom, prípadne škoricou.
VIANOČNÝ
NEALKO PUNČ
Potrebujeme:
500 ml džúsu z červeného hrozna,
1 l jablkového džúsu, klinčeky,
celú škoricu, pomarančovú kôru, trochu citrónovej šťavy.
Potrebujeme:
500 ml džúsu z červeného hrozna,
1 l jablkového džúsu, klinčeky,
celú škoricu, pomarančovú kôru, trochu citrónovej šťavy.
Postup
prípravy:
Džúsy zohrejeme, pridáme všetky ostatné prísady a necháme odstáť.
Džúsy zohrejeme, pridáme všetky ostatné prísady a necháme odstáť.
ČAJOVÝ PUNČ
Potrebujeme:
1/4 kg cukru, 2 pomaranče, 1 citrón, 1/8 l vody, 1/2 l čierneho čaju, 1/4 l jablkového džúsu.
Potrebujeme:
1/4 kg cukru, 2 pomaranče, 1 citrón, 1/8 l vody, 1/2 l čierneho čaju, 1/4 l jablkového džúsu.
Postup
prípravy:
Z umytých
citrónov a pomarančov odrežeme niekoľko plátkov na zdobenie. Vodu privedieme do varu,
pridáme cukor a kôru z citróna a pomarančov. Do hotového čaju pridáme
rozpustený cukor, jablkový džús, šťavu z pomarančov a citrónov. Punč zohrejeme
a podávame.
1 kg rôzneho
druhu ovocia (jablká, hrušky, pomaranče, mandarinky, slivky...), akékoľvek sušené ovocie (brusnice, slivky...), klinčeky, mletá škorica, jeden balíček
vanilínového cukru/vanilkový struk,
1 kg kryštálový cukor.
1 kg kryštálový cukor.
Postup
prípravy:
Nachystáme si všetky suroviny a ovocie si
dôkladne poumývame. Ovocie očistíme, ošúpeme a šupky z citrusových plodov si
necháme.
Ovocie nakrájame na menšie kúsky do jednej misky a pridáme sušené ovocie (brusnice a slivky). Pridáme všetok cukor aj vanilínový alebo vanilkový struk a všetko dôkladne premiešame. Vysypeme na plech alebo pekáč či zapekacej misky, pridáme škoricu, klinčeky a pečieme asi 1 hodinu na 180 stupňoch. Po pol hodine pečenia premiešame. Po hodinke pečenia je ovocný čaj upečený, vyberieme škoricu a šupky z citrusov. Ovocie dáme do pohárov podľa chuti a zalejeme vriacou vodou.
Ovocie nakrájame na menšie kúsky do jednej misky a pridáme sušené ovocie (brusnice a slivky). Pridáme všetok cukor aj vanilínový alebo vanilkový struk a všetko dôkladne premiešame. Vysypeme na plech alebo pekáč či zapekacej misky, pridáme škoricu, klinčeky a pečieme asi 1 hodinu na 180 stupňoch. Po pol hodine pečenia premiešame. Po hodinke pečenia je ovocný čaj upečený, vyberieme škoricu a šupky z citrusov. Ovocie dáme do pohárov podľa chuti a zalejeme vriacou vodou.
VIANOČNÉ VARENÉ
NEALKO VÍNO
Potrebujeme:
Potrebujeme:
300 ml
bieleho/červeného hroznového nápoja, 100 ml vody, 4 klinčeky, 4 guľôčky celého
čierneho korenia,2 guľôčky nového korenia, kúsok pevnej škorice, 2 lyžičky
medu a 2 plátky citróna.
Postup prípravy:
Do hrnca dáme
variť vodu s korením, klinčekmi, škoricou, po minúte prudkého varu pridáme
hroznový nápoj a zahrejeme k varu. Potom scedíme, osladíme,nalejeme do pohárov, pridáme plátok
citróna a podávame.
Jablkový džús, hruškový džús, mletú škoricu, kryštálový cukor, klinčeky.
Postup prípravy:
Do hrnca si
nalejeme polovicu jablkového džúsu a polovicu hruškového džúsu, pridáme
klinčeky, mletú škoricu a cukor podľa chuti, necháme zovrieť a podávame. Takýmto spôsobom si môžme pripraviť aj iné príchute.
Želám vám nech
sa chutné nápoje vydaria, aby ste si ich vychutnali v pohodlí domova s rodinou, deťmi či priateľmi pri rozžiarenom vianočnom stromčeku! Na zdravie!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára